Вугілля для кальяну в Києві і Україні ділиться на категорії за кількома критеріями. Ось основні з них:
- Час і спосіб розпалювання
Вугілля буває класичне і швидкозаймисте. Класичне вугілля для кальяну (кокосове або деревне) розпалюється на плиті або в мангалі, довше жевріє і практично не вносить сторонніх запахів в аромат кальяну. Швидкозаймисте вугілля запалюється від запальнички або сірника, але при розпалювання має різкий, неприємний запах і може вносити сторонній запах в аромат кальяну при палінні.
- Сировина
Вугілля для кальяну роблять з різноманітних матеріалів: шкаралупи горіхів, кісточок фруктів, різних порід деревини, а також з ексклюзивних матеріалів типу верблюжих екскрементів (вугілля для шейхів). Найбільш популярні в Україні кокосове вугілля і швидкозаймисте вугілля.
- Щілність вугілля
Вугілля буває пресоване і непресоване. Пресоване вугілля для кальяну або обпалюєтся під тиском, або робиться під тиском з непресованого з використанням в'язкої речовини, а непресований –в умовах, наближених до природних, але з меншою кількістю кисню при тлінні. При цьому відрізняється час тління, питома вага вугілля і жар від нього.
Відносно найбільш популярних видів вугілля для кальяну в Україні.
Швидкозаймисте вугілля (Carbopol, Three Kings та інші)
- Плюси:
- мобільність (підходить як для використання на природі, так і для домашніх покурів);
- швидкість і простота розпалювання (до 5 хвилин);
- якість вугілля Carbopol і Three Kings завжди однакове, він виробляєтся в Європі.
- Мінуси:
- швидкозаймисте вугілля низької якості може вносити сторонній запах;
- видає неприємний їдкий запах при запалюванні;
- розлітаючі при розпалювання іскри можуть пропалити одяг та інші текстильні предмети;
- нетривалий час тління (30-50 хвилин);
- висока вартість порції вугілля для покуру кальяну.
- Рекомендації:
- не розпалюйте таке вугілля в непровітрюваному приміщенні, від їдкого диму може почати боліти голова;
- ставте таблетку тільки через пару хвилин після того, як вона повністю проіскрить і почервоніє.
Кокосове вугілля (Garden, Cocobrico, Sunbrick, Tom Cococha, Tom Coco, Coconara, Genie Coco, Cocoshisha, Al Fakher, Sidra та інші)
- Плюси:
- тривалий час тління (до півтора-двох годин);
- відсутність сторонніх ароматів при палінні кальяну після повного розпалу вугілля;
- низька вартість порції вугілля для покуру кальяну;
- від вугілля високої якості залишається зовсім невелика кількість попелу при тлінні;
- є вже готові різні шматки вугілля для різних чаш і видів тютюну.
- Минуси:
- кокосове вугілля низької якості може вносити сторонній запах при палінні, а також давати багато попелу, сильно кришитися і розпадатися на частини;
- має нестабільну якість. Це вугілля дуже гігроскопічне, при неправильному зберіганні насичується вологи і може гаснути і вносити аромат при палінні. Також виробники і імпортери в Україну кокосового вугілля для зниження собівартості хитрують і можуть знижувати процентний вміст вуглецю в вугіллі, що відоюражається на якості. Немає жодної торгової марки, у якій би не стрибала якість вугілля.
- Рекомендації:
- не розпалювати таке вугілля в непровітрюваному приміщенні, від їдкого диму може почати боліти голова;
- ставте вугілля на чашку кальяну тільки через пару хвилин після того, як він повністю почервоніє;
- звертайте увагу на місце, де Ви купуєте вугілля. Якщо заздалегідь відомо, що вугілля зберігалося в вогкості - відмовтеся від покупки
- для прискорення розпалювання вугілля на електроплиті можете накривати вугілля "ковпаком" з фольги.
Деревне вугілля (Король+, Tawous, Badrh Charcoal, Al Arz, Zoghal Khaleb, Country Charcoal та інші)
- Плюси:
- відсутність сторонніх ароматів при палінні кальяну після повного розпалу вугілля;
- від вугілля високої якості залишається невелика кількість попелу при тлінні;
- низька вартість порції вугілля для покуру кальяну.
- Минуси:
- деревне вугілля низької якості або після зберігання в сирому приміщенні може вносити сторонній запах при палінні, а також давати багато попелу, сильно кришитися і розпадатися на частини;
- порційне деревне вугілля зустрічається рідко, відповідно необхідно ламати великі шматки вугілля.
- Рекомендації:
- не розпалювати таке вугілля в непровітрюваному приміщенні, від їдкого диму може почати боліти голова;
- ставте вугілля на чашку кальяну тільки через пару хвилин після того, як він повністю почервоніє;
- звертайте увагу на місце, де Ви купуєте вугілля. Якщо заздалегідь відомо, що вугілля зберігалося в вогкості - відмовтеся від покупки
- для прискорення розпалювання вугілля на електроплиті можете накривати вугілля "ковпаком" з фольги.