У наш час кальян став чимось буденним – чимось схожим на смачну чашечку чаю. Для його приготування, крім правильно стоячих рук, інтуїції і якісних продуктів, потрібні також базові знання.
У цій статті ми розглянемо базові чашки на прикладі одного тютюну і однакового забивання.
Різноманітність чашок на ринку вражає. Вони є всіх форм, кольорів і розмірів. Від багатьох толку мало, деякі ж займуть своє місце в серці завзятих шанувальників кальяну.
Для прикладу візьмемо 5 найпоширеніших чашок: класична типу «вбивця», класична, фанел в глазурі типу Harmony, невеликий фанел в глазурі і силіконову.
Отже, рецепт приготування.
Беремо наш улюблений кальян, наливаємо водички. Ставимо вугілля на розігрів.
Берем Fresh Track Classic Lemongrass, откриваем, ретельно перемішуємо весь тютюн в баночці, не шкодуючи набираємо тютюн в руку і злегка його віджимають, щоб «пустив сік».
Красиво, рівномірно укладаємо в чашки, відступаючи десь 0.3-0.5 см від верхнього краю. Беремо зубочистку, робимо забивання пухнастими і акуратними, все зайве витираємо.
Ставимо першу чашку, класичну з отворами внизу. Акуратно ставимо наверх калауд, закладаємо вугілля. З урахуванням особливостей тютюну краще закласти більше вугілля – наприклад, заповнити весь калауд і зверху ще кубик. Прогріваємо не менше 5 хвилин, цей тютюн дуже любить жар.
Що очікувати від різних чашок?
Класика з отворами типу «вбивця» - ідеальний вибір для любителів міцного і дуже насиченого смаку. Вас чекає дуже димний, дуже яскравий і свіжий кальян. Куриться довго, не підгорає. Важливо після прогріву зняти зайве вугілля.
Класична принципово не відрізняється від попередньої, форма в цьому випадку має незначний вплив на смак, трохи посилюючи його.
Фанел в глазурі типу Harmony - ідеальний вибір для тих, хто хоче свіжий, димний і ніжний смак.
Дрібний Фанел в глазурі буде розкурюватись довше через більшу глибину, смак буде відбуватися поступово, але і буде слухатися довше. Кальян вийде дуже м'яким, димність при цьому буде незначно менше, ніж в класичній чашці.
І остання чашка – силіконова. По суті, її плюси в зручності використання - вона не б'ється і не гріється. А головні мінуси – довго прогрівається плюс з'їдає смак за рахунок матеріалу. Але все ж ця чашка завоювала своїх шанувальників.
Що робити, якщо тютюн дере в горлі?
Швидше за все ви його недогріли і недораскурили. Виправити нескладно - додаємо жару і даємо більше часу.
Як бути, якщо кальян почав гірчити?
Я вас вітаю! Незважаючи на значну жаростійкість, у вас вийшло спалити тютюн. Але це не страшно, тому що досить продути, зняти пару вугіллячок на хвилинку - і ви повернете колишнє задоволення.